/Tak samo niedoceniony, jak eksploatowany… Wybieramy kuchenny blat!

Tak samo niedoceniony, jak eksploatowany… Wybieramy kuchenny blat!

Planując aranżację kuchni, zwykle skupiamy się doborze odpowiednich sprzętów AGD, wzorze i kolorze szafek, stołów, krzeseł, ozdób i wielu innych rzeczy, które w tej części domu mogą być przydatne. Dlaczego więc, skoro przykładamy taką wagę do szczegółów, blat traktujemy trochę „po macoszemu”? To właśnie jest jedna z najbardziej pomijanych (przy dopasowywaniu wystroju wnętrza) i jednocześnie eksploatowanych (w późniejszym użytkowaniu) części kuchni.

Zajmijmy się więc blatem. Jaki materiał będzie najodpowiedniejszy i czym się kierować wybierając go?

Najlepiej byłoby, gdyby kuchenna powierzchnia użytkowa była odporna na plamy, uszkodzenia, rysy czy wysoką temperaturę. Oprócz tego oczywiście powinna się doskonale prezentować. Producenci blatów oferują wiele różnych tworzyw. Jednym z najczęściej wybieranych jest płyta laminowana, której zaletą jest mnogość wzorów i wykończeń (mat, półpołysk, połysk). Kolejnym materiałem dostępnym na rynku jest kompozyt (mieszanka minerałów naturalnych z akrylami i pigmentami). Jego największą zaletą jest to, że po zainstalowaniu blatu można go szlifować i polerować, co pozwoli mu zachować oryginalny wygląd nawet po bardzo długim okresie użytkowania. Do wyboru mamy również kamień naturalny, który w zależności od rodzaju, posiada różne właściwości. Najbardziej odpornym jest granit. Jeśli chcemy nadać wnętrzu industrialny charakter, możemy na pokrycie szafek wybrać stal. A jeśli potrzebujemy oryginalnego wykończenia, jedną z najbardziej ekstrawaganckich propozycji będzie szkło. Oczywiście możemy również skorzystać z klasycznej propozycji – drewna.