Szafki wiszące w kuchni – Szafki wiszące pozwalają na zaoszczędzenie miejsca w ciasnej kuchni. Zakładane są zazwyczaj nad meblami stojącymi, które posiadają blaty służące przygotowywaniu jedzenia. Zamykane szafki służą do przechowywania naczyń, zastawy stołowej oraz produktów, które nie wymaga przechowywania w lodówce. Nietypowym zastosowaniem szafki jest jej zawieszenie nad kuchenną wyspą stojącą na środku kuchni.
Szafka pod sufitem
Podwieszana pod sufitem szafka jest niezwykle poręczna. Przygotowując jedzenie na wyspie kuchennej można szybko do niej sięgnąć po potrzebne produkty oraz kubki, talerze czy miski. Szafki wiszące zamykane są na tradycyjne, dwuskrzydłowe drzwiczki lub składane harmonijkowo klapy podnoszone ku górze. Ciekawym pomysłem jest zawieszenie półki przeszklonej dwustronnie, zamkniętej w drewnianą ramę. Taki mebel może zastąpić typową kuchenną witrynę i służyć jako miejsce reprezentacyjnie, gdzie ułożona będzie elegancka porcelana, wazony lub przedmioty ozdobne.
Szafki wiszące mocowane są na specjalnych, stalowych rurach, które przykręcane są do sufitu na wybranej wysokości. Mogą być także przytwierdzone na styk do sufitu – jedynym warunkiem jest zachowanie poręczności i funkcjonalności. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest to, że nie trzeba przejmować się odkurzaniem górnej półki, która zazwyczaj najczęściej zbiera kurz.
Podwieszane szafki bez drzwi i boków, zachowujące formę typowego regału, to alternatywa dla tradycyjnych półek. Poustawiane tam piękne dekoracje, naczynia szklane lub zastawa z porcelany będzie cieszyła oko jednocześnie zajmując bezpieczne miejsce, chroniące je przed stłuczeniem. Jej minusem jest podatność na zakurzenie.