Ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki aromatycznej kawy. Dla wielu osób to nie tylko pobudzający napój, ale codzienny rytuał, którego celebrowanie pozwala lepiej zacząć dzień. Miłośnicy kawy doskonale wiedzą, że wsypanie łyżeczki granulek do kubka i zalanie ich wrzątkiem to zdecydowanie za mało, by cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Na szczęście ekspresy do kawy dostępne są już nie tylko dla przedsiębiorców, prowadzących kawiarnie, ale także dla każdego przeciętnego kawosza. Czy warto mieć w domu kolbowy ekspres do kawy? Opowiemy w poniższym artykule.
- Jak działa ekspres ciśnieniowy kolbowy?
- Na co zwrócić uwagę, wybierając ekspres do kawy kolbowy?
- Jak używać ekspresu kolbowego?
- Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?
Jak działa ekspres ciśnieniowy kolbowy?
Przede wszystkim należy pokrótce wyjaśnić, jak działa ekspres do kawy kolbowy, a co za tym idzie – jakiemu procesowi zawdzięczamy niepowtarzalny smak i aromat przygotowanego napoju. Ekspres ciśnieniowy przepuszcza gorącą wodę pod ciśnieniem przez umieszczone w kolbie zmielone ziarna kawy. Ten sposób parzenia kawy nazywany jest ekstrakcją, czyli wydobyciem z ziaren kawy najcenniejszych substancji, odpowiadających właśnie za walory smakowe i aromat. Królową wszelkich kaw jest z pewnością wersja espresso – esencjonalny napój, który może służyć jako baza do przygotowania innego rodzaju kaw (spienione mleko łączy się wówczas z przygotowaną „małą czarną”). Kolbowy ekspres do kawy pozwala uzyskać właśnie tę bazę, wydobywając z ziaren kawy wyrazisty ekstrakt.
Na co zwrócić uwagę, wybierając ekspres kolbowy?
Podczas wyboru odpowiedniego ekspresu ciśnieniowego kolbowego do naszego domu, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Istotną kwestią jest przede wszystkim ciśnienie wody – optymalnie powinno wynosić 9 bar, gdyż wartość taka umożliwia przygotowanie najlepszej jakości espresso. Jest to zatem absolutne minimum. Na rynku dostępne są jednak ekspresy ciśnieniowe o mocy nawet 15 bar. Trzeba też przemyśleć, w jaką pompę powinien być wyposażony optymalny dla nas ekspres – rotacyjną czy wibracyjną? To zależy, czy przeszkadza nam głośniejszy szum ekspresu. Ciszej pracuje pompa rotacyjna. Ważna jest także funkcja regulacji temperatury. Warto wiedzieć, że są ekspresy do kawy kolbowe, wyposażone w elektroniczny regulator temperatury wody. Kawosze, którzy nie potrafią obejść się bez mlecznej kawy, powinni zwracać uwagę na to, by ekspres posiadał dyszę do spieniania mleka. Do wyboru jest także bojler lub termoblok – czym różnią się te dwa rozwiązania? Otóż termoblok pozwala na bardzo szybkie nagrzewanie, bojler pozwala zaś nagrzać jednorazowo większą ilość wody (a co za tym idzie – zaparzyć więcej kaw naraz).
Jak używać ekspresu kolbowego?
Procedura zaparzania kawy za pomocą ciśnieniowego ekspresu kolbowego opiera się na kilku następujących krokach: należy zmielić ziarna kawy, odpowiednio ubić je w kolbie, zaparzyć espresso, a potem – wedle uznania – dodać spienione mleko, by uzyskać kawę mleczną. Do ekspresu kolbowego można oczywiście używać kupionej w markecie mielonej kawy. Nie zalecamy jednak tego rozwiązania. Warto nieco bardziej się „natrudzić” i przygotować napar ze zmielonych w domu ziaren. Można także zakupić oferowaną przez producentów mieszankę w saszetkach – mamy wówczas pewność, że kawa nadaje się idealnie do parzenia w ekspresie i ma dobrą jakość. Trzeba pamiętać, by nie upychać zmielonych ziarenek w kolbie „na siłę”. Kawa nie powinna być zanadto zbita. Nałożoną kawę należy ubić temperem. Istotne jest, by zmielone ziarna w kolbie były odpowiednio ubite, a ich powierzchnia płaska, co pozwoli na równomierne przepływanie wody pod ciśnieniem.
Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?
Do ekspresu kolbowego ciśnieniowego warto zakupić niezbędne akcesoria, by móc się cieszyć rytuałem parzenia kawy. Takim dodatkowym akcesorium jest przede wszystkim młynek do kawy. Ekspresy kolbowe z reguły nie posiadają bowiem wbudowanego młynka. Są to raczej urządzenia kompaktowe, a nie wielofunkcyjne maszyny. Nasuwa się zatem pytanie: jaki młynek wybrać? Otóż powinien być to młynek żarnowy, gdyż dzięki niemu uzyskamy odpowiedni stopień zmielenia ziaren. Młynek udarowy (wyposażony w ostrza) powoduje bowiem powstawanie zbyt dużej ilości kawowego pyłu. Jeżeli nie zależy nam na celebrowaniu samego procesu zaparzania kawy, a tylko na efekcie pod postacią wyśmienitego napoju, to warto rozważyć wspomnianą już kawę w saszetkach (trzeba wtedy wybrać model ekspresu z sitkiem). Oferowane przez producentów saszetki zawierają idealnie skomponowaną i dobrze zmieloną mieszankę kawy. Pozwala to na szybkie i sprawne przygotowanie ulubionego naparu. Jeżeli zaś chodzi o pielęgnacje urządzenia, to z pewnością warto zaopatrzyć się w odkamieniacz lub granulki, zapobiegające odkładaniu się kamienia. Przyda się także odbijak do fusów (celem łatwego i szybkiego opróżnienia kolby). Przy zakupie warto także zdecydować się na nabycie szczelnego pojemnika do przechowywania kawy oraz zestawu szklanek do przygotowywania poszczególnych wariantów napoju.