Garnki do przygotowywania makaronu, podgrzewania mleka czy pieczenia w piekarniku. Sprawdź, jak wybrać specjalistyczne garnki do swojej kuchni i jakie są ich zalety.
Wysokie garnki do makaronu
Z ich pomocą bez problemu ugotujesz nawet najdłuższy makaron spaghetti, bez konieczności przełamywania go. Takie garnki idealnie sprawdzą się też przy gotowaniu długich warzyw,
na przykład szparagów. Do ich przyrządzania najlepiej wybrać garnek z sitkiem, co umożliwi ich szybkie ugotowanie, bez rozmiękczenia.
Garnki do gotowania makaronu zazwyczaj są wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Wybierając taki garnek najlepiej upewnić się, że jest on wyposażony w grube dno, pokryte nieprzywierającą powłoką, a także posiada uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania.
Wielozadaniowe garnki żeliwne
Takie garnki idealnie sprawdzą się do pieczenia. Są też bardzo bezpieczne, bo żeliwo jest niezwykle trwałym materiałem, odpornym nawet na bardzo wysokie temperatury. W garnku żeliwnym możesz gotować na kuchence, ale także piec w nim w piekarniku na przykład mięso, warzywa czy nawet chleb. Takie garnki mogą być jednak podatne na rdzewienie, dlatego zawsze wybieraj wysokiej jakości garnki żeliwne.
Garnki do gotowania na parze
Z ich pomocą ugotujesz zdrowe i dietetyczne dania, bez grama tłuszczu. W takim garnku możesz przygotować warzywa, ryby czy mięso. Dzięki takiej formie gotowania na parze wodnej, bez użycia wody, produkty zachowują więcej witamin i składników mineralnych, niż gotowane tradycyjnie. Często pozostają też bardziej chrupiące i nie rozmiękczają się w procesie gotowania, zachowując swój kolor oraz naturalny aromat. Wybierając garnek do gotowania na parze upewnij się, że jest dobrze dopasowany do typu kuchenki, jaki posiadasz.
Szybkowary czyli garnki ciśnieniowe
Jak sama nazwa sugeruje, w takim garnku przygotujesz potrawy o wiele szybciej, niż w tradycyjnym. Szybkowaru warto więc przede wszystkim używać do potraw, które normalnie bardzo wolną się gotują. Szybkowary są wyposażone w szczelne pokrywki, które pozwalają
na wytworzenie się odpowiedniego ciśnienia w garnku i zapobiegają wydostawaniu się pary na zewnątrz. Przygotowywane w szybkowarze potrawy, podobnie jak w przypadku gotowania na parze, zachowują więcej witamin i minerałów. Kupując szybkowar, zdecyduj się na taki, który łatwo możesz myć, także na przykład w zmywarce.
Specjalistyczne garnki do mleka
Jeśli lubisz pić kawę z ciepłym mlekiem, a nie masz w domu ekspresu, pomyśl o zakupie specjalnego garnka do mleka. Jest on pokryty od środka specjalną ochronną powłoką, która zapobiega przypalaniu się mleka. Często takie garnki mają też specjalny dziubek, który pozwala na łatwe i precyzyjne przelewanie mleka do kubka czy filiżanki. Jeśli lubisz bardzo ciepłe, wręcz gorące, mleko w swojej kawie, wybierz wysoki garnek do mleka. Wtedy gotujące się mleko nie wykipi z niego.
Wybierając ten typ garnka, upewnij się, że pasuje do Twojego typu kuchenki. Niektóre typy garnków są przeznaczone tylko do kuchenek gazowych lub tylko do kuchenek indukcyjnych. Najlepszy do mleka będzie też garnek o grubym dnie, które zapobiega przywieraniu mleka.
Garnki – na co jeszcze zwracać uwagę
Kupując garnek zwracaj uwagę na następujące parametry:
- Materiał
Jeśli zależy Ci na niezwykle bezpiecznym gotowaniu, możesz zdecydować się na garnki żeliwne lub aluminiowe. Przeważnie nagrzewają się one jednak trochę wolniej, za to długo trzymają ciepło. Garnki ze stali nierdzewnej są za to bardzo wytrzymałe, odporne na korozję i zarysowania. - Odpowiedni rozmiar
Kupuj garnki pod konkretne potrawy. Przygotowywanie jedzenia w zbyt dużym garnku nie tylko wydłuża czas jego gotowania, ale także może powodować zmianę jego konsystencji, aromatu czy wyglądu. - Zwracaj uwagę na detale
Uchwyty, które nie powinny się nagrzewać czy łatwość pielęgnacji, na przykład możliwość mycia w zmywarce.