/Jak nadać należytego smaku wnętrzom hoteli i restauracji?

Jak nadać należytego smaku wnętrzom hoteli i restauracji?

Wraz ze wzrostem konkurencji na rynku hotelarstwa i gastronomii rosną również oczekiwania klientów, którzy poza zaspokojeniem prostych potrzeb takich jak jedzenie lub nocleg, pragną otrzymać od dostawcy tego typu usług coś więcej. Mowa tu oczywiście o zaspokojeniu potrzeb estetycznych obawiających się w momencie, kiedy to potencjalny klient, zamiast zjeść niezbyt zdrowy, a często również i niezbyt smaczny posiłek w barze szybkiej obsługi, zagląda do naszego lokalu. Niezależnie czy prowadzimy hotel, czy restaurację (a może to i to), w dobie walki o naprawdę wymagającego klienta wyróżniać nas musi również poczucie stylu i estetyki związane z oferowanymi przez nas do użytku przestrzeniami. Jak wobec tego w prosty sposób nadać hotelowym lub restauracyjnym wnętrzom niebanalnego stylu i smaku?

Zacznijmy od hoteli

W przypadku hotelowych wnętrz, których zadaniem jest stworzenie atmosfery komfortu i wzbudzenie zainteresowania, najlepszy efekt osiągniemy przy pomocy przyciągających wzrok drobiazgów takich, jak dekoracje ścienne do hoteli. Prosta ozdoba z motywem roślinnym, intrygujące kształty, które przyciągną wzrok — tego typu elementy doskonale sprawdzą się zarówno w korytarzach, jak i bezpośrednio w pokojach przeznaczonych dla gości. Jeśli prowadzimy hotel lub pensjonat, powinniśmy zapoznać się z tym, co oferuje nam sklep ze sztukaterią Creativa. Dostępne tam klasyczne ozdoby ścienne nadadzą należytego szyku i wzbudzą uznanie nawet największych malkontentów.

Co w przypadku restauracji?

Z uwagi na troszkę inny charakter świadczonych usług, jak i sam model biznesowy, przestrzeń w restauracjach jest zazwyczaj dość ograniczona, więc najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie kilku bardzo delikatnych, ale i kunsztownych elementów, jakimi bez wątpienia są listwy sufitowe do restauracji. Ludzie spożywający posiłek zazwyczaj nie lubią być atakowani przykuwającymi wzrok ozdobami lub krzykliwym designem. Listwy sufitowe staną się bardzo dyskretnym, ale jednocześnie należycie wysmakowanym, jak przystało w końcu na restaurację dodatkiem, który zauważy i doceni każde wprawne oko. Taka sztukateria posiada również pewne niepodważalne i bardzo odczuwalne wręcz walory użytkowe, zapobiegają bowiem powstawaniu negatywnego zjawiska związanego z utratą nagromadzonego przez pomieszczenie ciepła, czyli tak zwanych mostków termicznych. Jak widać, bez problemu da się wiec połączyć wartości estetyczne z korzyściami czysto ekonomicznymi — nie ma w tym absolutnie nic niestosownego, ani tym bardziej dziwnego.