/Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla ogrodowego?

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla ogrodowego?

Sezon wiosenny sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Spacery, wycieczki, wyjścia z przyjaciółmi nad wodę bądź do lasu – na to wszystko z niecierpliwością czekamy podczas zimowych miesięcy. Wraz z ociepleniem nastaje także czas organizowania spotkań przy grillu. Jeśli mamy możliwość i przestrzeń, aby spędzić w ten sposób czas z przyjaciółmi, to warto kupić odpowiedni sprzęt. Obecnie sklepy oferują różne rodzaje grillów. Jak wybrać ten najlepszy?

  1. Jakie są rodzaje grillów?
  2. Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
  3. Dodatkowe wyposażenie w grillach
  4. Czyszczenie i konserwacja grilla

Jakie są rodzaje grilla?

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapoznać się z ofertą sklepów. Jeśli jeszcze nie wiemy, jaki grill ogrodowy wybrać, to warto zapoznać się z różnymi rodzajami sprzętu. Grille ogrodowe można podzielić na węglowe, elektryczne oraz gazowe. Powyższe modele różnią się przede wszystkim sposobem wytwarzania ciepła. Paliwo, jakiego używamy do podgrzewania dań, wpływa na to, ile czasu trzeba poświęcić na przygotowanie potrawy. 

Grill węglowy jest najbardziej tradycyjnym sprzętem tego typu. Praktycznie każdy model grilla węglowego składa się ze specjalnej blaszanej misy pokrytej ognioodporną farbą. Drugą część stanowi ruszt ze stali nierdzewnej. Energię cieplną pozyskuje się pod wpływem spalania węgla drzewnego lub brykietu. Do tego potrzebna jest jeszcze podpałka (na rynku dostępne są podpałki w formie płynnej lub stałej). Grille węglowe są powszechnie dostępne w przeróżnych rozmiarach  i kształtach. Dzięki temu łatwo wybrać odpowiedni model do przestrzeni, jaką dysponujemy. Atutem grilla węglowego jest jego mobilność. Praktycznie każdy model jest poręczny i stosunkowo lekki, dlatego można go zaprać na piknik i ustawiać w różnych częściach ogrodu. Koszt zakupu grilla węglowego nie jest wygórowany. Warto jednak pamiętać, że bardzo tanie sprzęty nie należą do najporządniejszych, dlatego nie można liczyć, że przetrwają kilka sezonów. Niestety każdy kij ma dwa końce. Rozpalanie brykietu bądź węgla drzewnego trwa dość długo. Trzeba bowiem poczekać, aż podpałka (o której wcześniej wspominaliśmy) całkowicie się wypali. W przeciwnym razie substancje chemiczne dostaną się jedzenie, a przecież nie o to chodzi, żeby sobie zaszkodzić. 

Kolejny typ, na jaki możemy się zdecydować, to grill gazowy. W przypadku palników gazowych łatwiej jest kontrolować równomierne rozłożenie temperatury. Grille gazowa składają się ze wspomnianych palników, nad którymi usytuowana jest blaszana płyta czyli tak zwany aromatyzer. To właśnie na te część urządzenia skapuje tłuszcz i soki z grillowanych potraw. Nad aromatyzerem znajduje się ruszt. Każdy model grilla gazowego wyposażony jest w pokrętła regulacji temperatury, które działają na takiej samej zasadzie, jak w kuchence gazowej. Źródłem paliwa są butle gazowe. Zakup tego typu urządzenia będzie idealny dla osób, które nie lubią dymu. Grille gazowe są łatwe obsłudze. Do ich największych wad zaliczyć można skomplikowaną konstrukcję, co przekłada się na cenę (najtańsze produkty kosztują około kilkuset złotych) oraz wagę. Grilla gazowego na pewno nie uda nam się z łatwością przenosić z miejsca na miejsce.

Ostatni typ to grill elektryczny, który wymaga podłączenia do prądu. Są one podobne do tradycyjnych węglowych modeli. Największą zaletą grilla elektrycznego jest szybki wzrost temperatury oraz możliwość jej regulacji. Tak samo jak w przypadku grilla gazowego, także w tutaj nie będzie dymu. Potrawy są soczyste i miękkie. Grill elektryczny może być ustawiony w dowolnym miejscu (jeśli mamy dostęp do energii elektrycznej), nawet w domu czy na balkonie. Jest też o wiele bardziej elektryczny, niż dwa pozostałe typy.   

Jeśli jeszcze nie wiesz, jaki grill kupić, sprawdź ofertę grilli ogrodowych w sklepie https://www.castorama.pl/.

Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?

Wraz z nastaniem wiosny w sklepach pojawiają się różne modele urządzeń grillujących. Decydując się na zakup konkretnego modelu, warto sprawdzić kilka rzeczy. Bardzo ważna jest przede wszystkim stabilność sprzętu. Przewracający się grill może zepsuć każdą imprezę. Obecnie dostępne są także modele z regulacją nóżek, co zdecydowanie stanowi udogodnienie. Kolejny ważny element to mobilność. Węglowe grille są lżejsze, więc łatwo je przenieść. W przypadku gazowych bądź elektrycznych lepiej, aby miały kółka. Sprawdźmy również w instrukcji, jak czyścić dany model.  

Dodatkowe wyposażenie w grillach 

Warto zainwestować w grilla z dodatkowymi rusztami. Pozwoli to upiec większą ilość jedzenia. Pomoce mogą okazać się specjalne żeliwne tacki ułatwiające przygotowanie potraw. Nieodłączną częścią grilla powinny być także szczypce, które pozwalają na bezproblemowe obracanie grillowanych przysmaków. 

Czyszczenie i konserwacja grilla

Po każdym użyciu grilla należy urządzenie dokładnie umyć. Inaczej później będziemy mieli problemy z usunięciem grubej warstwy tłuszczu, w której rozwijają się bakterie. Do usunięcia resztek jedzenia i popiołu można użyć specjalnych szczotek. Warto również zaopatrzyć się w środki do czyszczenia grilla, które skutecznie usuwają brud.