/Obieg otwarty a obieg zamknięty w okapie– co warto wiedzieć?

Obieg otwarty a obieg zamknięty w okapie– co warto wiedzieć?

Na odpowiedni wygląd kuchni oraz właściwą kondycję kuchennych sprzętów wpływ ma między innymi ich regularna pielęgnacja, a także często niedoceniany w swojej pracy okap. To właśnie on pozbywa się nadmiaru pary wodnej, z unoszącymi się w niej cząstkami tłuszczu, które – nieusunięte – osadzają się na ścianach i sprzęcie, negatywnie wpływając na ich wygląd i sprawność. Montowany w kuchni okap usuwa także nieprzyjemne oraz intensywne zapachy, nie pozwalając im przedostać się do innych pomieszczeń czy wnikać w ściany lub meble kuchenne. W przypadku kuchennego okapu do wyboru mamy montaż w obiegu otwartym lub zamkniętym. Co je różni i co warto wiedzieć o każdym z nich? 

Okap w obiegu zamkniętym 

Instalacja okapu w obiegu zamkniętym jest znacznie prostsza i z łatwością może poradzić sobie z nim nawet niedoświadczona osoba. Wszystko sprowadza się bowiem do przymocowania wybranego okapu do ściany. W takim wypadku okap pracuje wyłącznie jako pochłaniacz, który pobiera powietrze, filtruje je, a następnie wypuszcza z powrotem.  

Aby mógł prawidłowo spełniać swoją funkcję, pochłaniacz musi zostać wyposażony w specjalne filtry węglowe, umożliwiające odpowiednią filtrację powietrza. Z pomocą dopasowanych filtrów węglowych okap może skutecznie pochłaniać powietrze, usuwając z niego cząsteczki tłuszczu, a także wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy.  

Okap w obiegu otwartym 

W przypadku chęci instalacji okapu w obiegu otwartym konieczny jest montaż urządzenia na ścianie, a także doprowadzenie do niego szybu wentylacyjnego. Można także wybrać dla okapu takie miejsce montażu, które pozwoli połączyć go bezpośrednio z przewodem kominowym budynku. Instalacja urządzenia w obiegu otwartym jest nieco bardziej skomplikowana i może wymagać pomocy specjalisty. Nawet w przypadku samodzielnego montażu warto skorzystać z profesjonalnej opinii fachowca, który sprawdzi jego poprawność i poziom bezpieczeństwa.  

Okapy kominowe pracujące w obiegu otwartym usuwają wszelkiego rodzaju nieprzyjemne i intensywne zapachy, a także nadmiar wilgoci poza obręb naszego mieszkania czy domu. Okap w obiegu otwartym pracuje więc na zasadzie wyciągu. 

Podczas montażu wyciągu w obiegu otwartym bardzo ważne jest staranne dopasowanie położenia urządzenia do miejsca przebiegu wyciągu, jak również wybór jak najkrótszej drogi między nim a sprzętem.  

Okap kuchenny – o czym jeszcze pamiętać? 

Niezależnie od tego, czy wybierzemy obieg otwarty czy zamknięty, musimy pamiętać o odpowiednim dopasowaniu wybranego urządzenia do swojej kuchni. Kluczowe jest prawidłowe dobranie rozmiaru i mocy okapu zarówno do wymiarów płyty kuchennej, jak i gabarytów pomieszczenia. Ponadto należy zwrócić uwagę na wysokość montowania sprzętu; powinien on zostać zamontowany w odległości około 60 do 75 centymetrów nad kuchenką gazową lub około 50 centymetrów nad kuchenką elektryczną i indukcyjną.